1% na rzecz Fundacji Votum

Fundacja Votum / 1% na rzecz Fundacji Votum

Czy wiesz jaki potencjał kryje w sobie 1% Twojego podatku? Ma moc uzdrawiania, siłę rozwiewania trosk i smutków, umiejętność wywoływania uśmiechu! Daje szansę na niesienie skutecznej pomocy wszędzie tam, gdzie jest ona potrzebna.

Aby skorzystać z możliwości przekazania 1% podatku na rzecz Fundacji VOTUM wystarczy w zeznaniu rocznym:

• PIT 36 (w części P)
  • PIT 36L (w części O)
  • PIT 37 (w części I)
  • PIT 38 (w części H)
  • PIT 39 (w części H)
  • PIT-28 (w części M)

Formularz KRS

Fundacja została powołana w celu:

• Prowadzenia działań edukacyjnych, mających na celu poprawę świadomości na temat zagrożenia życia na drogach.
  • Prowadzenia wszechstronnej działalności w zakresie rozwoju dzieci, ochrony zdrowia oraz ratowania życia dzieci, w tym wspierania i prowadzenia inicjatyw o charakterze zdrowotnym, edukacyjnym oraz charytatywnym.
  • Udzielania pomocy osobom znajdującym się w szczególnie trudnej sytuacji życiowej i materialnej w szczególności ofiarom wypadków komunikacyjnych oraz osobom z wrodzonymi i nabytymi uszkodzeniami neurologicznymi.

Zgodnie z Ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, od 1 stycznia 2004 roku podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych mogą pomniejszyć podatek dochodowy – wynikający z zeznania rocznego (PIT 36, PIT 36L, PIT 37 i PIT-28) – o kwotę stanowiącą 1% podatku należnego, przekazując tę kwotę na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego.

Aby skorzystać z możliwości przekazania 1% podatku za 2008 rok na rzecz naszej Fundacji należy w zeznaniu rocznym PIT 36, PIT 36L, PIT 37 i PIT-28 wskazać Fundację poprzez podanie jej nazwy i numeru wpisu do Krajowego Rejestru Sadowego, tj. FUNDACJA VOTUM Organizacja Pożytku Publicznego, nr KRS: 0000272272.

Wskazanie w zeznaniu podatkowym organizacji pożytku publicznego poprzez podanie jej nazwy i numeru KRS traktuje się na równi ze złożeniem wniosku o przekazanie 1% podatku. Przekazania kwoty na rachunek bankowy Fundacji dokona naczelnik urzędu skarbowego właściwy miejscowo dla złożenia zeznania podatkowego, w terminie 3 miesięcy od upływu terminu dla złożenia zeznania podatkowego.

Uwaga: Nie spóźnij się ze złożeniem deklaracji podatkowej!

Jeżeli podatnik spóźni się ze złożeniem deklaracji podatkowej, tzn. złoży ją po dniu 30 kwietnia danego roku, i będzie chciał przekazać 1% podatku na pożytek publiczny, naczelnik darowizny nie przekaże.