My jedziemy, żebyś Ty mógł chodzić!

Fundacja Votum / Aktualności  / My jedziemy, żebyś Ty mógł chodzić!
4 kobiety, 4 motocykle, 18 dni i ponad 6500 kilometrów. Już 4 lipca z ul. Piotrkowskiej w Łodzi wyruszy wyprawa charytatywna dla 6-letniego Maćka. Chłopiec potrzebuje protezy nóżki, którą stracił w wypadku z tirem.

Weź udział w wydarzeniu, by na bieżąco śledzić przebieg wyprawy: https://www.facebook.com/events/2439640966100099/

Maciek uwielbia grać w piłkę nożną, a najbardziej lubi grać na pozycji bramkarza. Co może dziwić, mimo tego, że porusza się o kulach, wciąż gra z rodzeństwem. Jest także wiernym kibicem naszej reprezentacji, szczególnie podziwia Roberta Lewandowskiego. Niewątpliwie ma duszę sportowca. Wypadek z samochodem ciężarowym to nie pierwsza próba, jaką musiał przejść. Kiedy miał roczek, zdiagnozowano u niego nowotwór, przez co większość dotychczasowego dzieciństwa spędził w szpitalach. Na szczęście choroba jest już w remisji. Maciek ma silny organizm, świetnie sobie też radzi bez jednej nóżki. Chciałby jednak móc się ścigać z rodzeństwem: Patrykiem, Oliwką i Antkiem. Rozwiązaniem może być proteza.

Historią Maćka zainteresowała się znana z rajdów samochodowych Joanna Madej. Razem z Gosią Korneluk, Lidką Grabowską i Gosią Kotyńską objadą Włochy na motocyklach nie mając żadnego dodatkowego wsparcia, by zbierać pieniądze na każdym etapie trasy, zarówno pokonując górskie serpentyny, czy zwiedzając włoskie miasta czy regenerując się na plaży.

Poprzednia wyprawa Joanny do Grecji również była charytatywna – w 2018 roku zebrano ponad 10 tysięcy. Tym razem potrzebna jest jednak większa kwota. Fundacja VOTUM, której Maciek jest podopiecznym już zbiera pieniądze na protezę, jednak brakuje wciąż 26 tysięcy złotych.

Motocyklistki podjęły decyzję o celu zbiórki, jeszcze zanim poznały Maćka. Cel akcji wyznaczył cel podróży – Włochy przypominające kształtem but są idealnym skojarzeniem. Spotkanie na żywo z Maćkiem, utwierdziło motocyklistki, że chłopak wart jest każdej wyprawy. Po przejechaniu 200 kilometrów, jakie dzielą Łódź i rodzinne miasteczko chłopca, mogły poznać rodzinę Maćka i przekonać się jak silny i wspaniały jest to chłopak.

Teraz czas wyruszyć motocyklami  przez Europę, by zebrać na protezę dopasowaną do szybko rosnącego młodego organizmu. Cała wyprawa na czterech motocyklach: Yamaha FZ8, Kawasaki Er-6f, Yamaha MT07, Honda Hornet, jest już idealnie rozplanowana. Podróż jest dla pań oderwaniem od codziennych zajęć, a po powrocie trzeba wrócić do pracy i do stęsknionych rodzin. Nie ma więc czasu na błądzenie na trasie, trzeba zdążyć w 18 dni wrócić do Łodzi.

Ogromnego wsparcia udziela dziewczynom znany na całym świecie klub Rotary Club Łódź, którego łódzcy członkowie, poruszeni historia Macka nie pozostali obojętni. Dzięki temu akcja zyskała międzynarodowy zasięg.

Pomóc Maćkowi można już teraz przez zbiórkę na stronie Siepomaga.pl: https://www.siepomaga.pl/maciej-wielebinski
lub wysyłając przelew na konto Fundacji VOTUM: PL 32 1500 1067 1210 6008 3182 0000 z dopiskiem „dla Macieja Wielebińskiego”.