Poważny wypadek samochodowy, uraz w czasie pracy czy też w trakcie prac w gospodarstwie rolnym potrafią pozostawić trwały uszczerbek na zdrowiu każdego człowieka. Często w takiej sytuacji, tworzą się bariery, które samotnie ciężko pokonać.

Program Pierwsze Kroki

To właśnie z myślą o osobach najciężej poszkodowanych w wypadkach powstał Program Pierwsze Kroki. Jego celem jest fizyczna, społeczna i zawodowa aktywizacja. Wspieramy też osoby, które w wyniku wypadku stały się niepełnosprawne, aby ich proces rehabilitacji i powrót do sprawności przebiegał bez żadnych przeszkód.

Program stworzyliśmy i realizujemy wraz ze specjalistami z firmy VOTUM, jednej z najbardziej znaczących firm odszkodowawczych w Polsce. Od lat przedmiotem jej działalności jest uzyskiwanie należnych świadczeń dla osób, które poniosły szkodę w wyniku wypadków komunikacyjnych, przy pracy i w gospodarstwie rolnym. Dzięki Programowi Pierwsze kroki osoby, które straciły sprawność, będą  miały zapewnioną wszechstronną pomoc  Zapewniamy kompleksowe doradztwo dla osób poszkodowanych w wypadkach.

Jak to działa?

Dla osób włączonych do Programu Pierwsze Kroki przygotowujemy indywidualny plan działań, który może być ukierunkowany m.in. na:

zaspokojenie potrzeb w zakresie rehabilitacji we współpracy z Polskim Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnym w Krakowie,

likwidację barier architektonicznych,

przystosowanie pojazdu do potrzeb osoby niepełnosprawnej,

zapewnienie środków ortopedycznych

zaopatrzenia protetycznego najwyższej jakości.

Mamy świadomość, że powrót do sprawności i bezproblemowe funkcjonowanie w najbliższym otoczeniu wymaga dużej ilości środków finansowych. Dlatego pomagamy znaleźć źródła finansowania rehabilitacji, zakupu sprzętu czy likwidacji barier.