O Fundacji

Fundacja Votum / O Fundacji

Nasza misja

Od roku 2007 działamy na terenie całego kraju pomagając osobom z niepełnosprawnościami. Na co dzień, borykają się z różnymi barierami: społecznymi, architektonicznymi, komunikacyjnymi i mobilnymi. Tak wcale nie musi być!

Sukcesy w pomaganiu!

Mamy wiedzę i doświadczenie. To dzięki nim możemy pomagać. Możemy dążyć zmiany, możemy likwidować wszelkie przeszkody na jakie trafiają osoby z niepełnosprawnościami.

Jak działamy?

Przede wszystkim – mamy indywidualne podejście. Każdego dnia staramy się wyrównywać szanse osób z niepełnosprawnościami, polepszyć ich status życia poprzez udzielanie pomocy finansowej, rzeczowej i merytorycznej. W zależności od tego, jakiej pomocy w danym momencie potrzebuje nasz podopieczny.

Osiągamy sukcesy na tym polu poprzez rehabilitację, dostęp do nowoczesnego sprzętu, rozwój osobisty i aktywność sportową. Zapewniamy wsparcie dla osób poszkodowanych w wypadkach.

Wsparcie dla osób poszkodowanych w wypadkach, wsparcie dla osób z niepełnosprawnością to jedno.

Co jeszcze robimy?

Działania społeczne: chcemy pozbyć się stereotypowego myślenia społeczeństwa na temat środowiska osób z niepełnosprawnościami.

Ogólnopolska Akcja Krew: od 2009 roku jesteśmy głównym organizatorem tej akcji. Pomagamy zebrać krew dla potrzebujących, także w wakacyjnych miesiącach. W tym okresie jest zwiększona ilość wypadków i jest ona najbardziej potrzebna.

Program Pierwsze Kroki: jesteśmy także pomysłodawcą Programu Pierwsze Kroki. Jego celem jest fizyczna, społeczna i zawodowa aktywizacja osób najciężej poszkodowanych w wypadkach. To doradztwo i wsparcie osób, które uległy takiemu wypadkowi.

Sprawozdania i dokumentacje

Jak każda organizacja pomocowa – mamy obowiązek publikowania sprawozdań finansowych i dokumentów regulujących naszą pracę. Zapraszamy do zapoznania się nimi! Dowiedz się w jaki sposób pomagamy potrzebującym. Na co wydajemy zebrane fundusze – los każdej złotówki jest dokładnie opisany w sprawozdaniu.

Dokument statutowy
Protokół z posiedzenia Rady Fundacji 30-06-2017r.
Protokół z posiedzenia Rady Fundacji 29-06-2018r.

Sprawozdanie finansowe 2017r.
Sprawozdanie z działalności 2017r.
Rocze sprawozdanie merytoryczne z działalności 2017r.
Sprawozdanie finansowe 2016r.
Sprawozdanie z działaności 2016r.
Roczne sprawozdanie merytoryczne z działalnosci 2016r.