Fundacja Votum / Podopieczni / Jagoda Wojtaszyk

Jagoda Wojtaszyk

Jagoda była radosną, uśmiechniętą dziewczynką, której szczęśliwe dzieciństwo zakończyło się nagle w 13. roku życia. Wtedy doszło do wypadku na gostyńskim basenie, gdzie Jagoda wybrała się z przyjaciółmi. Dziewczynka zaczęła tonąć. Cudem przywrócono jej funkcje życiowe, ale spustoszenie jakie to zdarzenie poczyniło w organizmie okazało się nieodwracalne. Dziś stan Jagody określa się jako wegetatywny. Po długich latach wysiłków lekarzy, terapeutów i rodziny dziewczyna nadal nie mówi, nie porusza się samodzielnie, jej mózg jest „uśpiony”. Jedyną nadzieją na poprawę zdrowia Jagody i przynajmniej częściowy jej powrót do samodzielności jest regularna, intensywna rehabilitacja. Niestety koszty leczenia przekraczają możliwości finansowe rodziny. Bez pomocy ludzi dobrej woli dziewczyna skazana jest na życie w uśpieniu. Każdy może wspomóc Jagodę wpłacając na jej subkonto dowolną sumę.

z dopiskiem: dla Jagody Wojtaszyk

z dopiskiem: dla Jagody Wojtaszyk