Fundacja Votum / Podopieczni / Mateusz Morys

Mateusz Morys

Mateusz choruje na mało znaną, nieuleczalną jak do tej pory chorobę, NEUROCUTANEOUS MELANOSIS NCL (Melanoza nerwowoskórna). Częstotliwość występowania tej choroby szacuje się na około 1: 20 000 żywych urodzeń. Dotychczas w latach 1861-2000 roku opisano tylko 100 przypadków tej choroby. Ponadto od trzeciego miesiąca życia u Mateusza zdiagnozowano padaczkę. Dziecko wymaga stałej rehabilitacji ruchowej, specjalistycznej rehabilitacji SI oraz rehabilitacji logopedycznej. Ojciec Mateusza, wychowujący syna samotnie, ponosi duże koszty związane z zakupem lekarstw, rehabilitacją, jak również programami multimedialnymi wspomagającymi jego rehabilitację i edukację. Zaniechanie rehabilitacji, nawet na krótki okres, może doprowadzić do regresu. Mateusz ma ogromną siłę i wolę walki, które wykorzystuje w walce z chorobą. Chłopak i jego tato nie poddają się i starają się cieszyć każdą chwilą.

z dopiskiem: dla Mateusza Morysa

z dopiskiem: dla Mateusza Morysa