Fundacja Votum / Podopieczni / Paulina Nasalska

Paulina Nasalska

11 lipca 2017 roku 13-letnia Paulina wracała z wakacji autokarem, który nagle zjechał z drogi i przewrócił się na bok. Podczas wypadku noga dziewczynki została przygnieciona, a ona sama uwięziona w uszkodzonym pojeździe. Po wypadku stan Paulinki był ciężki, noga nie chciała się goić, groziła jej amputacja, a świadomość tego pogarszał jej stan psychiczny. Zaczęła się walka o uratowanie nogi.
Jak się okazało, po przewiezieniu jej do Polski, w serbskim szpitalu, do którego trafiła Paulina, nie zajęto się nią odpowiednio – rana na nodze była nadkażona i powikłana martwicą, a ponadto doszło do uszkodzenia nerwów z bólem neuropatycznym. Rozpoczęto walkę o nogę Pauliny oraz jej stan psychiczny. Trwa ona nadal i prawdopodobnie będzie trwała jeszcze przez jakiś czas, ponieważ Paulina obecnie nie chodzi. Końsko-szpotawe ustawienie stopy i stan kostny nie pozwalają jej na opieranie się na zranionej nodze. Zmiażdżone kości i brak miękkich tkanek i wiązadeł całkowicie blokuje chodzenie.
Możesz pomóc Paulinie w leczeniu i rehabilitacji wpłacając środki na konto Fundacji

z dopiskiem: dla Pauliny Nasalskiej

z dopiskiem: dla Pauliny Nasalskiej