Sławomir Szyszka

Fundacja Votum / Podopieczni / Sławomir Szyszka

Mam 49 lat. Z zawodu jestem ekonomistą. Zawsze prowadziłem aktywny tryb życia : turystyka wysokogórska i górska, narty, żeglarstwo (także morskie), pływanie (latem w akwenach otwartych), rower i inne. W maju 2017 roku miałem wypadek na kursie wspinaczkowym – złamałem kręgosłup i uszkodziłem rdzeń kręgowy. Obecnie w wyniku prawie dwuletniej rehabilitacji przemieszczam się patologicznie (jak określają mój chód patologiczny fizjoterapeuci) za pomocą kul i kijków. Mam trudności z utrzymaniem równowagi i często się przewracam co powoduje kontuzje a nawet złamania, do tego dochodzą bóle i skurcze w nogach. Taka sytuacja uniemożliwia podjęcie pracy. Nawet dla osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym tak jak ja, w związku z tym, że odbyłem już trzymiesięczną wstępną rehabilitację pooperacyjną, okres oczekiwania na jej kontynuację w miarę dobrych specjalistycznych ośrodkach lub oddziałach szpitalnych, w których jest ona refundowana przez NFZ, wynosi do kilku lat i może się odbyć raz w roku. Według opinii  prowadzących moje leczenie: ortopedy i neurologa, istnieje dla mnie szansa częściowego a nawet znacznego powrotu do zdrowia pod warunkiem szybkiego podjęcia indywidualnej rehabilitacji neurologicznej z zastosowaniem nowoczesnych metod i urządzeń (np. egzoszkielet, komora baryczna itp.). Tego typu rehabilitacja nie jest jednak refundowana przez NFZ i wykonywana jest wyłącznie w ośrodkach prywatnych. Miesięczny koszt takiej rehabilitacji kształtuje się od ok. 7 (bez nowoczesnych maszyn i urządzeń) do 14 tysięcy złotych !  Nie posiadam środków na finansowanie prywatnej rehabilitacji. Jestem na rencie. Proszę o pomoc finansową.

Możesz pomóc Sławomirowi Szyszce w leczeniu i rehabilitacji wpłacając środki na konto Fundacji.

z dopiskiem: dla Sławomira Szyszki

z dopiskiem: dla Sławomira Szyszki