Wojtek i Maciek Gorajczyk

Fundacja Votum / Podopieczni / Wojtek i Maciek Gorajczyk

Maciej i Wojtek, chłopcy z niewielkiej miejscowości spod Lidzbarka Warmińskiego chorują na rzadką chorobę genetyczną – neuropatię aksjonalną zanik mięśni i włókien. Wojtek zmaga się z chorobą już 8 lat. Chłopiec z powodu zaniku mięśni i braku czucia ma trudności w poruszaniu się. Dzięki rehabilitacji przemieszcza się samodzielnie, ale w specjalnym obuwiu i ortezie.

Każda zwyczajna dla zdrowego dziecka czynność, stanowi dla Wojtka codzienną, ogromną walkę. Na obecną chwilę leczenie farmakologiczne nie jest możliwe, z powodu braku leków na ten typ choroby, dlatego w jego przypadku bardzo ważna jest systematyczna rehabilitacja oraz sprzęt rehabilitacyjny, który chłopcy mogą wykorzystywać codziennie w domu. Rodzice myśleli, że to już koniec zmartwień, że będą walczyli o jedno dziecko. Los okazał się jednak nazbyt okrutny. Maciek miał szansę, której nie udało się wykorzystać.

W ostatnim czasie tę samą chorobę zdiagnozowano właśnie u młodszego Maćka. W przypadku tego 3-letniego chłopca rozpoczęcie szybkiej rehabilitacji sprawi, że będzie mógł żyć niemal zupełnie normalnie.