Wsparcie rozwoju osseointegracji w Polsce

Fundacja Votum / Aktualności  / Wsparcie rozwoju osseointegracji w Polsce

Miło nam poinformować, iż nasza Fundacja wspiera rozwój osseointegracji w Polsce. Osseointegracja jest to najnowocześniejsza metoda zaopatrywania pacjentów po amputacji w zakresie kończyn dolnych. Polega na wszczepieniu śródkostnym implantu, który umożliwia mocowanie elementów protezy. Część wewnętrzna jest nazywana endoprotezą, a część zewnętrzna egzoprotezą. Stabilne mocowanie implantu protezy wewnętrznego endoprotezy umożliwia przekazywanie bodźców z podłoża w sposób zbliżony do naturalnej kończyny. Umożliwia to lepsze chodzenie, poruszanie się po nierównym terenie, czucie podłoża zbliżone do naturalnego. Powyższa metoda doskonała jest szczególnie dla osób aktywnych chcących wrócić do aktywności zawodowej o dużych wymaganiach co do własnej aktywności fizycznej.

Organizacje i osoby fizyczne, które chcą wesprzeć rozwój tego projektu mogą przekazywać darowizny na udostępnione na ten cel subkonto: 32 1500 1067 1210 6008 3182 0000  z dopiskiem RZO Osseointegracja

Szczegółowe informacje na temat tej metody można znaleźć na stronie https://osseointegracja.pl/