Zadzwoń +48 71 33 93 500

1% na rzecz Fundacji Votum

Fundacja Votum / 1% na rzecz Fundacji Votum

Aby skorzystać z możliwości przekazania 1% podatku na rzecz Fundacji VOTUM wystarczy w zeznaniu rocznym wpisać KRS: 272 272

• PIT 36 (w części P)
  • PIT 36L (w części O)
  • PIT 37 (w części I)
  • PIT 38 (w części H)
  • PIT 39 (w części H)
  • PIT-28 (w części M)

Obrazkowa instrukcja jak wypełnić PIT

1% zmienia na lepsze. Wszystko.

Do naszych podopiecznych z tytułu 1% podatku z 2019 r. trafiło
3 mln 44 tys. 248 zł!

Coraz więcej podatników deklaruje przekazanie 1% dla Organizacji Pożytku Publiczego. Choć te różnice z roku na rok są coraz mniej spektakularne, od 2004 roku, kiedy wprowadzono taką możliwość, widzimy wciąż tendencję wzrostową. Za rok 2019 r. z tytułu 1% do OPP wpłynęło 907 mln zł, dzięki wpłatom 14,8 mln podatników.

Wciąż jednak są wśród nas osoby, które nie korzystają z tej możliwości. Oprócz najpopularniejszej formy rozliczenia – PIT-37, istnieją także inne zeznania podatkowe, które umożliwiają przekazanie części podatku dla Fundacji. Warto też podkreślić, że 1% przekazać mogą także emeryci i renciści.

EMERYTURA

Nie pracuję, od kilku lat jestem na emeryturze. Czy mogę przekazać Wam 1% podatku i wesprzeć finansowo Wasze działania? Oczywiście. Mało osób o tym wie, ale emeryci i renciści również mogą przekazać 1% swojego podatku. Wystarczy po otrzymaniu z ZUS formularza PIT-40A, złożyć w urzędzie skarbowym do końca kwietnia zeznanie podatkowe PIT-37 wskazując w nim dochody osiągnięte z emerytury bądź renty. W części „J” tej deklaracji należy uzupełnić w pozycji 137 Numer KRS 0000272272, a w pozycji 138 kwotę 1% należnego podatku.

W 2019 r. zaufanie okazało nam 52,1 tys. podatników,
dzięki czemu uplasowaliśmy się na 43. pozycji wśród OPP
pod kątem liczby deklaracji, w których wpisaliście nasz KRS.
Kwota ta zapewniła nam jednocześnie 45. miejsce
wśród OPP pod względem najwyższej otrzymanej darowizny.

Zgodnie z Ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, od 1 stycznia 2004 roku podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych mogą pomniejszyć podatek dochodowy – wynikający z zeznania rocznego (PIT 36, PIT 36L, PIT 37 i PIT-28) – o kwotę stanowiącą 1% podatku należnego, przekazując tę kwotę na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego.

Aby skorzystać z możliwości przekazania 1% podatku na rzecz naszej Fundacji należy w zeznaniu rocznym PIT 36, PIT 36L, PIT 37 i PIT-28 wskazać Fundację poprzez podanie jej nazwy i numeru wpisu do Krajowego Rejestru Sadowego, tj. FUNDACJA VOTUM Organizacja Pożytku Publicznego, nr KRS: 0000272272.

Wskazanie w zeznaniu podatkowym organizacji pożytku publicznego poprzez podanie jej nazwy i numeru KRS traktuje się na równi ze złożeniem wniosku o przekazanie 1% podatku. Przekazania kwoty na rachunek bankowy Fundacji dokona naczelnik urzędu skarbowego właściwy miejscowo dla złożenia zeznania podatkowego, w terminie 3 miesięcy od upływu terminu dla złożenia zeznania podatkowego.

Uwaga: Nie spóźnij się ze złożeniem deklaracji podatkowej!

Jeżeli podatnik spóźni się ze złożeniem deklaracji podatkowej, tzn. złoży ją po dniu 30 kwietnia danego roku, i będzie chciał przekazać 1% podatku na pożytek publiczny, naczelnik darowizny nie przekaże.