Zadzwoń +48 71 33 93 500

Dziękujemy za 1% podatku!

Fundacja Votum / Aktualności  / Dziękujemy za 1% podatku!
Grafika z kwotą oraz podziękowaniem dla darczyńców

Do naszych podopiecznych z tytułu 1% podatku trafiło 3 mln 44 tys. 248 zł! Dziękujemy za okazane wsparcie!

Zaufanie okazało nam 52,1 tys. podatników, dzięki czemu uplasowaliśmy się na 43. pozycji wśród OPP pod kątem liczby deklaracji, w których wpisaliście nasz KRS. Wspomniana kwota zapewniła nam jednocześnie 45. “miejsce” wśród OPP pod względem najwyższej otrzymanej darowizny.

Szczęśliwie coraz więcej podatników deklaruje przekazanie 1% dla Organizacji Pożytku Publiczego. Choć te różnice z roku na rok są coraz mniej spektakularne, od 2004 roku, kiedy wprowadzono taką możliwość, widzimy wciąż tendencję wzrostową. Za rok 2019 r. z tytułu 1% do OPP wpłynęło 907 mln zł, dzięki wpłatom 14,8 mln podatników.

Wciąż jednak są wśród nas osoby, które nie korzystają z tej możliwości. Oprócz najpopularniejszej formy rozliczenia – PIT-37, istnieją także inne zeznania podatkowe, które umożliwiają przekazanie części podatku dla Fundacji. Warto też podkreślić, że 1% przekazać mogą także emeryci i renciści.