Zadzwoń +48 71 33 93 500

Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych

Fundacja Votum / Aktualności  / Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych

Z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych, który co roku przypada 3 grudnia postanowiliśmy przeprowadzić w siedzibie VOTUM S.A. akcję społeczną, skłaniającą do refleksji: na jakie bariery natrafiają osoby niepełnosprawne poruszające się na wózkach?

Oprócz samej pomocy prawnej ze strony VOTUM S.A. w odzyskaniu odszkodowania i innych świadczeń należnych poszkodowanemu, nasz Zespół wdrożył program Pierwsze Kroki, w ramach którego wspieramy aktywizację zawodową i społeczną osób najciężej poszkodowanych w wypadkach. Fundacja Votum dba o to, aby osoby poszkodowane były objęte jak najlepszą, kompleksową opieką.

Pracujemy z osobami niepełnosprawnymi na co dzień. Czy jednak na pewno wiemy,  z czym się borykają? Przekonajmy się.

W całej firmie postanowiliśmy postawić wózki inwalidzkie, a każda przechodząca obok nich osoba mogła sprawdzić, czy da radę dostać się na nich w wyznaczone miejsce. Nie każdy był na tyle odważny, żeby zdecydować się na to, by usiąść na wózku lub przemieszczać się na nim. Jednak ci, którzy spróbowali, z pewnością spojrzeli na świat z innej perspektywy. Jedni tylko usiedli, inni spróbowali jazdy windą, przewożenia teczek lub kubków z napojami czy nawet poruszania się po firmowym parkingu i wsiadania do samochodu.

Wiceprezes Fundacji Rafał Mikołajczyk udostępnił także swój trenażer handbike, na którym pracownicy mogli spróbować się i poznać specyfikę jego treningów. Ile siły trzeba, by wprawić w ruch koła…

Dzięki wózkom i rowerowi Rafała dowiedzieliśmy się, jak trudne może być przejechanie po bruku lub manewrowanie wózkiem w windzie. Już nie domyślamy się – teraz trochę też to wiemy. Teraz jeszcze bardziej szanujemy naszych klientów, którzy borykają się z niepełnosprawnością i chcemy działać na ich rzecz.