Zadzwoń +48 71 33 93 500

O Fundacji

Fundacja Votum / O Fundacji

Nasza misja

Mamy wiedzę i doświadczenie. To dzięki nim możemy pomagać. Możemy dążyć zmiany, możemy likwidować wszelkie przeszkody na jakie trafiają osoby z niepełnosprawnościami. Od roku 2007 działamy na terenie całego kraju, pomagając osobom z niepełnosprawnościami. Na co dzień, borykają się z różnymi barierami: społecznymi, architektonicznymi, komunikacyjnymi i mobilnymi. Tak wcale nie musi być!

Fundacja Votum została powołana do:

• Prowadzenia działań edukacyjnych, mających na celu poprawę świadomości na temat zagrożenia życia na drogach.
  • Prowadzenia wszechstronnej działalności w zakresie rozwoju dzieci, ochrony zdrowia oraz ratowania życia dzieci, w tym wspierania i prowadzenia inicjatyw o charakterze zdrowotnym, edukacyjnym oraz charytatywnym.
  • Udzielania pomocy osobom znajdującym się w szczególnie trudnej sytuacji życiowej i materialnej w szczególności ofiarom wypadków komunikacyjnych oraz osobom z wrodzonymi i nabytymi uszkodzeniami neurologicznymi.

Nasz zespół

Nasza siła tkwi w różnorodności. Każdy z nas jest inny, każdy ma inne doświadczenia. Ale chce się nimi dzielić i chce wykorzystywać swoją wiedzę, by pomagać osobom z niepełnosprawnością. By wspierać osoby poszkodowane w wypadkach.

Nasz zespół tworzą:
Marta Ochocińska – Prezes Fundacji
Agnieszka Ryznar – Członek Zarządu Fundacji
Izabela Zakaszewska – Kierownik Biura Fundacji
Joanna Pomes – Specjalista ds. komunikacji i social media
Monika Szwarc – Koordynator projektów
Angelika Łozowska – Specjalista ds. administracji

Jak działamy?

W Fundacji Votum mamy indywidualne podejście. Każdego dnia staramy się wyrównać szanse osób z niepełnosprawnościami, polepszyć ich status życia poprzez udzielenie pomocy w zebraniu środków, czy wsparcia merytorycznego w zależności od aktualnych potrzeb podopiecznego. Zapewniamy wsparcie dla osób poszkodowanych w wypadkach.

Wiemy co zrobić, by pozbyć się stereotypowego myślenia społeczeństwa na temat środowiska osób z niepełnosprawnościami i starami się to podkreślać w akcjach charytatywnych np. realizowanych w ramach zbiórek dla podopiecznych.

W Fundacji pomagamy:

• rejestrować zbiórki publiczne,
  • tworzyć materiały graficzne np. ulotki i plakaty,
  • organizować eventy charytatywne,
  • zakładać zbiórki online np. przez portal Siepomaga.

Kierunki działania

Program Pierwsze Kroki: jesteśmy także pomysłodawcą Programu Pierwsze Kroki. Jego celem jest fizyczna, społeczna i zawodowa aktywizacja osób najciężej poszkodowanych w wypadkach. To doradztwo i wsparcie osób, które uległy takiemu wypadkowi.

#WytrenujSięwPomaganiu: cykliczne akcje Fundacji motywujące społeczeństwo do aktywności fizycznej przy jednoczesnym pomaganiu osobom potrzebującym wsparcia.

Ogólnopolska Akcja Krew: Byliśmy głównym organizatorem tej akcji. Pomagaliśmy zebrać krew dla potrzebujących, także w wakacyjnych miesiącach. W tym okresie jest zwiększona ilość wypadków i jest ona najbardziej potrzebna.

Przestrzeń wolontariatu: nasi wolontariusze działają w całej Polsce, udzielając wsparcia merytorycznego i psychologicznego. Razem z nimi organizujemy wydarzenia charytatywne dla naszych podopiecznych.

Sprawozdania i dokumentacje

Jak każda organizacja pomocowa – mamy obowiązek publikowania sprawozdań finansowych i dokumentów regulujących naszą pracę. Zapraszamy do zapoznania się nimi! Dowiedz się w jaki sposób pomagamy potrzebującym. Na co wydajemy zebrane fundusze – los każdej złotówki jest dokładnie opisany w sprawozdaniu.