Zadzwoń +48 71 33 93 500

Angelika Ładosz

Fundacja Votum / Podopieczni / Angelika Ładosz

W dniu 03.07.2015 roku Angelika wyszła z domu na przystanek autobusowy w miejscowości Sitaniec. W czasie przechodzenia przez przejście dla pieszych została potrącona przez jadącego samochodem mężczyznę w wieku 77 lat. W wyniku wypadku doznała, urazowego obrzęku mózgu, stłuczenia mózgu, krwiaka nad i podtwardówkowego, złamania kości czaszki, pęknięcia prawej łopatki i złamania kości podudzia lewej nogi. Biegły lekarz medycyny sądowej stwierdził chorobę realnie zagrażającą życiu…

Przed wypadkiem studiowała na drugim roku na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach na kierunku filologia polska z angielską.  Ponadto przed wypadkiem uczęszczała do ogniska muzycznego, gdzie grała na pianinie i keyboardzie. Lubiła śpiewać i uczęszczała na lekcje wokalu w ognisku.

Na studia powróciła od lutego 2018 roku zmieniając kierunek studiów na UJK na filologię polską redakcyjno wydawniczą. Studia ukończyła w lipcu 2019 roku uzyskując tytuł licencjata. Obecnie chce powrócić na studia na kierunek filologia polska – dziennikarstwo i komunikacja społeczna.

W związku z tym, że w wyniku wypadku doznała porażenia czterokończynowego obecnie porusza się na wózku inwalidzkim, ma mniej sprawna lewą rękę. Ma problemy z równowaga i chodzeniem. Chodzi przy chodziku. Jednak ma zawroty głowy i trzęsą jej się nogi.

Możesz pomóc Angelice w leczeniu i rehabilitacji wpłacając środki na konto Fundacji.

z dopiskiem: dla Angeliki Ładosz

z dopiskiem: dla Angeliki Ładosz