Jakub Kiełbasa

Fundacja Votum / Podopieczni / Jakub Kiełbasa

Początek roku 2018, sobota, święto Trzech Króli. Jakub wieczorem ma spotkanie ze znajomymi. Na spotkaniu  po pół godzinie źle się poczuł i resztę wieczoru spędził w szpitalu na SOR. Diagnoza była druzgocąca – rozległy krwotok śródmózgowy. Natychmiast wprowadzono go w śpiączkę farmakologiczną i przeprowadzono operację odbarczenia krwiaka. Stan był bardzo ciężki. Stwierdzono uszkodzenie prawej półkuli mózgu w 70 procentach. Lekarze przygotowywali rodzinę na każdą ewentualność, również tę najgorszą. Nastąpiły długie cztery tygodnie w oczekiwaniu na wybudzenie. Przez cały ten okres trwała walka o jego życie. Przy ogromnym zaangażowaniu lekarzy oraz pozytywnej energii bliskich, przyjaciół i znajomych przeżył i wybudził się ze śpiączki. Konsekwencją krwotoku pozostał lewostronny niedowład.

Od marca 2018 rozpoczęła się walka o powrót do sprawności i samodzielności. Pierwsze trzy miesiące rehabilitacji Kuba odbył na oddziale rehabilitacji w szpitalu, w którym był operowany. Dalsza rehabilitacja w ramach NFZ wiązała się z odległymi terminami oczekiwania, co w jego przypadku jest stratą czasu. Największe efekty rehabilitacji przynosi praca w ciągu pierwszych dwóch lat od wylewu. Dlatego też rodzina podjęła decyzję o rehabilitacji w prywatnym wyspecjalizowanym ośrodku za własne oszczędności. Te niestety są ograniczone. Chcą aby Kuba maksymalnie wykorzystał ten czas. Ma dopiero 27 lat i całe życie przed sobą. Pomimo tak dużych zniszczeń w prawej półkuli mózgu jest bardzo duża szansa na całkowity powrót do sprawności. Mózg, zwłaszcza w młodym wieku, jest plastyczny i ma duże możliwości kompensacyjne. Zdrowa półkula mózgu może przejąć funkcje uszkodzonej. Reedukacja utraconych funkcji,  powrót do sprawności i samodzielności to duży, stały wysiłek  Kuby i rehabilitantów. Zapewnia to intensywna rehabilitacja w wysoce wyspecjalizowanym ośrodku.

Przed chorobą Kuba bardzo aktywnie korzystał z życia. Jego pasje to narty, snowboard,  pływanie na windsurfingu oraz jazda na rowerze. Mamy nadzieję, że powrót do sprawności będzie także powrotem do planów życiowych i zawodowych.

Rehabilitacja i leczenie na najwyższym poziomie, dostępne w nowoczesnych prywatnych ośrodkach, wiąże się z ogromnymi kosztami. Dlatego tak bardzo potrzebne jest Wasze wsparcie.

Zobacz zbiórkę internetową: https://www.siepomaga.pl/powrotkuby

Możesz pomóc Jakubowi w leczeniu i rehabilitacji wpłacając środki na konto Fundacji.

z dopiskiem: dla Jakuba Kiełbasy

z dopiskiem: dla Jakuba Kiełbasy