Zadzwoń +48 71 33 93 500

Poznajcie Agnieszkę Hajdukiewicz

Fundacja Votum / Aktualności  / Poznajcie Agnieszkę Hajdukiewicz

Fundacja Votum rozpoczęła współpracę z fantastyczną Lady D., czyli Damą Niepełnosprawną. Agnieszka Hajdukiewicz urodziła się bez nóg i z kikutem ręki, a swoim przykładem pokazuje, że nie przeszkadza jej to w byciu aktywną w pracy, w życiu, na drodze! Agnieszka opowie nam o sobie na spotkaniu dedykowanym naszym podopiecznym już 18 czerwca o 18:00.

Już w czerwcu planujemy zorganizować spotkanie online, na którym Agnieszka opowie o swoich problemach i barierach, które udało jej się pokonać. Jeśli masz pomysł na tematy, które chcesz by poruszyła, napisz do nas: biuro@fundacjavotum.pl

Link do spotkania: https://www.facebook.com/events/923159741535602

Tak pisze o sobie Agnieszka Hajdukiewicz:

Nazywam się Agnieszka Hajdukiewicz, mam 21 lat i jestem szaloną, pozytywnie nastawioną do życia kobietą. Żyje aktywnie i spełniam swoje pokręcone marzenia. Urodziłam się bez nóg za to mam niewidzialne skrzydła, dzięki którym latam, zamiast lewej ręki mam kikuta, który ma super moc przemieniania się chociażby w hak pirata, a w prawej dłoni mam trzy palce, które przypominają kurzą łapkę.
Od 2014 roku uczę samodzielności i inspiruje dzieci poruszające się na wózku, aby wzmocnić ich pewność siebie, poczucie własnej wartości oraz swoją osobą pokazuje, że poruszanie się na czterech kółkach nie stanowi żadnej przeszkody do tego, aby czerpać radość z życia i spełniać swoje marzenia. Spotykam się z uczniami szkół i ośrodków wychowawczych dzieląc swoimi historiami i przeżyciami. Na ich podstawie pragnę przekazać, że pozytywne nastawienie i wytrwałość pozwalają osiągnąć upragnione cele/marzenia – żyć bez ograniczeń.

Przeżyłam wiele pozytywnych chwil jak i również doznałam przykrych zdarzeń. Jak każdy człowiek borykam się z problemami jednak nie uważam, żeby moje problemy były większe niż problemy ludzi z kończynami. Wielkości problemu nie da się zmierzyć w żaden sposób. Każdy jest indywidualną, niepowtarzalną jednostką, która podchodzi i radzi sobie ze swoimi słabościami w różny sposób. Nie sam problem jest problemem, a podejście do niego.

Brak nóg ma wiele zalet! Oszczędność kasy na butach (chociaż przyznam się, że kupowałam szpilki, ale to długa historia), nie muszę prać skarpetek i golić nóg co chwilę, żeby nosić mini spódniczki. I najważniejszy atut – nikt nie dorasta mi do pięt! Brałam udział w sesjach zdjęciowych (w kraju i poza granicami), które miały na celu promowanie piękna kobiet z niepełnosprawnością. W 2018 roku miałam zaszczyt zostać uhonorowana mianem Lady D. (od angielskiego: Lady Disabled, czyli Dama Niepełnosprawna) w kategorii życie społeczne. Celem konkursu Lady D. jest uznanie kobiet z niepełnosprawnościami, które na co dzień angażują się w działania kulturalne, społeczne i sportowe, udzielają się w organizacjach i instytucjach. Prowadzę swój kanał na YouTube „z innej perspektywy”.

Tymi pięknymi chwilami nie mogłam się dzielić ze swoimi rodzicami. Mama zmarła, gdy miałam dwa latka na raka piersi, a tato pił więc nie zajmował się nami (zmarł, gdy byłam w gimnazjum). Mnie i moje rodzeństwo adoptował anioł w ciele człowieka. Moja mamusia – Janina. Dzieciństwo było trudne jednak mama z dziadkami robili wszystko, aby niczego nam nie zabrakło. Jestem im dozgonnie wdzięczna, bo uważam, że wychowali mnie na dobrego człowieka, przekazując co jest najważniejsze w życiu. Otrzymaną pomocą, wiedzą i przeogromną miłością chcę dalej się dzielić. Jutro jest niepewne więc żyję tu i teraz. Jezus ma plan na moje życie i wiem, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Wszystko ma sens i dzieje się „po coś”.