Zadzwoń +48 71 33 93 500

Strefa Beneficjenta

Fundacja Votum / Strefa Beneficjenta

Czuj się jak u siebie. To dla Ciebie działamy.

Co jest potrzebne do założenia zbiórki online

Aby rozpocząć zbiórkę online, musimy otrzymać kosztorys – potwierdzenie na co mają być wydatkowane zebrane środki. Na kosztorysie potrzebne są następujące informacje: jakiego leczenia podopieczny wymaga, przez ile czasu oraz jaki jest szacunkowy koszt takiego leczenia.

Jak zebrać środki?

Przedstawiamy poradnik, który może ułatwić pozyskanie środków na leczenie, rehabilitację, czy protezę.

ul. Wyścigowa 56 i,
53-012 Wrocław
woj. dolnośląskie

biuro@fundacjavotum.org

Jesteśmy do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 – 16.00

Frequently Asked Questions

Jak uzyskać informacje o stanie konta?

Informacje o stanie konta można uzyskać przez pocztę mailową pod adresem biuro@fundacjavotum.org lub telefonicznie pod numerem +48 71 33 93 500.

Na co mogę wydatkować środki uzbierane na rachunku fundacji?

Środki zgromadzone na rachunku fundacji na rzecz podopiecznego, mogą być wydatkowane wyłącznie na opłaty za świadczenia medyczne, opłaty za świadczenia rehabilitacyjne w trybie rehabilitacji domowej i pozadomowym (ambulatoryjnym lub stacjonarnym), a także pobyt Opiekuna (osoby towarzyszącej), operacje, wizyty u specjalistów, zakup lekarstw i środków medycznych, środków higienicznych, zakup sprzętu ortopedycznego, zakup sprzętu rehabilitacyjnego, transport z i do placówki medycznej/rehabilitacyjnej, pomoce naukowe wynikające z toku indywidualnego nauczania, zakup produktów spożywczych niezbędnych do poprawy zdrowia oraz prace remontowe i budowlane usprawniające życie osób niepełnosprawnych.

Czy mogę założyć subkonto w Fundacji Votum posiadając subkonto w innej Fundacji?

W Fundacji Votum nie przeszkadza nam, że prowadzisz subkonto także w innej Fundacji. Będziemy jednak wdzięczni za poinformowanie nas o tym.

Jak otrzymać orzeczenie o niepełnosprawności?

Informacje dotyczące orzeczenia o niepełnosprawności znajdują się POD LINKIEM W tekście wyjaśniamy, w jakich sytuacjach przysługuje takie orzeczenie i jakie kroki należy przejść, aby je otrzymać.

Co to znaczy, że jesteście Organizacją Pożytku Publicznego?

Status Organizacji Pożytku Publicznego posiadamy od ponad 10 lat. Oznacza to, że jesteśmy uprawnieni do pozyskiwania środków z 1% podatku dochodowego od osób fizycznych, a nasi podopieczni mają możliwość pozyskiwać wpłaty celowe nie tylko poprzez przelewy bankowe, ale również poprzez odpisy podatkowe.

Co zrobić, by sąd orzekł o ubezwłasnowolnieniu?

Informacje dotyczące ubezwłasnowolnienia znajdują się POD LINKIEM
W tekście wyjaśniamy, w jakich sytuacjach beneficjent powinien zostać ubezwłasnowolniony i jak przeprowadzić ten proces krok po kroku. Odpowiadamy na pytania dotyczące między innymi tego kiedy jest to możliwe, kto może być za to odpowiedzialny, jak skompletować wniosek.