Zadzwoń +48 71 33 93 500

Światowy Dzień Pamięci
Ofiar Wypadków Drogowych 2020

Fundacja Votum / Aktualności  / Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych 2020

Od dawna już wiadomo, że nie trzeba nosić peleryny, by być prawdziwym bohaterem. Codziennie udowadniają nam to darczyńcy, wspierając na różne sposoby naszych podopiecznych. Wielu beneficjentów Fundacji Votum, to osoby, które uległy poważnym wypadkom drogowym, przez co straciły zdrowie. Zachowały jednak to, co najcenniejsze – życie.

Niestety, statystyki wciąż są zatrważające:
W 2019 r. na polskich drogach zginęło 𝟐𝟗𝟎𝟗 osób, w tym 𝟕𝟗𝟑 pieszych.
Oznacza to 2909 pogrążonych w żałobie i rozpaczy rodzin, 2909 straconych nadziei i 2909 wielkich tęsknot.

Tymczasem gdzieś w szpitalnych salach swój los toczą ludzie, w których jeszcze pali się iskierka nadziei, w których nadal jest wielka tęsknota za własnym życiem, za bliskimi za codziennością, którą pamiętają.

𝐓𝐨 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐲, 𝐤𝐭𝐨́𝐫𝐞 𝐜𝐳𝐞𝐤𝐚𝐣𝐚̨ 𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐳𝐞𝐬𝐳𝐜𝐳𝐞𝐩.

Jest w nich wielki strach o to, czy zdążą. Czy uda im się powiedzieć swoim najbliższym najważniejsze w życiu zdania, czy zdążą zobaczyć uśmiech na twarzy swojego dziecka? Jak długo będę jeszcze na siłach, by się z nim bawić, pomóc im przy odrabianiu lekcji?

W tym roku w Polsce dokonano 𝟗𝟕𝟐 transplantacji narządów, pobranych od 𝟑𝟐𝟔 zmarłych dawców. Aktualnie na przeszczep w Polsce czeka ponad 𝟏𝟖𝟎𝟎 osób.

𝐓𝐚𝐤 𝐧𝐢𝐞𝐰𝐢𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐳𝐞𝐛𝐚, 𝐛𝐲 𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐰𝐚𝐜́ 𝐤𝐨𝐦𝐮𝐬́ 𝐳̇𝐲𝐜𝐢𝐞.

Podejmując decyzję, by po swojej śmierci zostać potencjalnym dawcą narządów do przeszczepu, dajesz komuś nadzieję na uratowanie życia. To najcenniejsze, co możesz podarować.

Jak zostać dawcą?

Narządy można pobrać od osoby zmarłej, która za życia nie wyraziła na to sprzeciwu. W przypadku, gdy ktoś zgadza się na pobranie narządów po śmierci, może wypełnić tzw. Oświadczenie Woli  – POBIERZ OŚWIADCZENIE WOLI

Oświadczenie ma charakter jedynie informacyjny, nie trzeba go nigdzie wysyłać, a jedynie nosić przy sobie razem z innymi dokumentami. Ułatwi ono uszanowanie woli zmarłego.

Wypełniając oświadczenie, dobrze jest poinformować o swojej decyzji rodzinę.
Dzień Pamięci Ofiar Wypadków drogowych może być doskonałą okazją do nawiązania takiego dialogu.

𝐑𝐚𝐭𝐮𝐣𝐦𝐲 𝐳̇𝐲𝐜𝐢𝐞.