Więcej czasu na przekazanie 1%

Fundacja Votum / Aktualności  / Więcej czasu na przekazanie 1%

Zgodnie z informacjami Ministerstwa Finansów, mamy dłuższy czas przekazywanie 1%. Jeśli nie zdążyłeś tego zrobić, nadal masz taką możliwość.

W tym roku możemy przekazać 1% podatku składając zeznanie roczne lub PIT-OP (w przypadku emerytów i rencistów) do 1 czerwca, a w przypadku korekty do 30 czerwca.

Zmiana terminu związana jest z przepisami wprowadzonymi w Tarczy antykryzysowej. Więcej informacji dostępnych jest tutaj: https://www.podatki.gov.pl/pit/wyjasnienia-pit/wiecej-czasu-na-przekazanie-1-procenta/

Zachęcamy do tego, by namawiać znajomych i samemu przekazywać 1% podatku. W minionym roku z dumą informowaliśmy, że znaleźliśmy się w pierwszej 50 Organizacji Pożytku Publicznego pod względem otrzymanego 1% podatku dochodowego. 2 326226,43 zł – to suma, którą darczyńcy przekazali naszym podopiecznym w ramach 1% za za 2018 rok.

Jednocześnie przypominamy, by w zeznaniu wpisać nie tylko nasz nr KRS 272 272, ale także cel szczegółowy, czyli imię i nazwisko osoby, której chcemy przekazać 1%.