Witamy dźwięki – Koncert w Oratorium Marianum

Fundacja Votum / Aktualności  / Witamy dźwięki – Koncert w Oratorium Marianum

14 marca w Oratorium Marianum na Uniwersytet Wrocławski zabrzmi wyjątkowy koncert uczniów szkoły muzycznej. Tego dnia zbierać będziemy dla małej Anielki, która wymaga terapii, by móc cieszyć się dźwiękami tak jak my! Dziewczynka walczy z wadą słuchu, ale nie przeszkadza jej to czuć się każdego dnia jak Elsa! Pokażmy jej, że my też MAMY TĘ MOC i będzie mogła cieszyć się muzyką razem z nami!

Koncert charytatywny – wydarzenie facebook

Koncert organizowany jest przez Wolontariuszkę Fundacji. Oprócz koncertu przygotowała także grupę Zbiórka dla Anieli – zapraszamy do dołączenia!

Zagrają młodzi uczniowie szkół muzycznych (Zespół Szkół nr 9 we Wrocławiu oraz Gminna Szkoła Muzyczna I stopnia im. prof. Edmunda Kajdasza w Trzebnicy). Muzycy przygotowali na ten dzień specjalny repertuar, który przygotowywali kilka miesięcy z myślą o Anielce.

Od Anety:

Nazywam się Aneta Krawczyk i od jakiegoś czasu jestem uczestnikiem “Akademii Event Wolontariusza” organizowanej przez Fundację Votum we Wrocławiu.

Jak niektórzy pamiętają, około rok temu w okresie przedświątecznym zbierane były pieniądze dla mnie na zakup aparatu słuchowego. Zbiórka na siepomaga.pl i osiągnęła 100% w dniu Wigilii, także lepszego prezentu otrzymać nie mogłam.
Chce się odwdzięczyć za Wasze wsparcie w tym czasie i postanowiłam zrobić coś dobrego dla kogoś innego – Jest nią dziewczynka Aniela Wróblewska. Dlaczego ona – bo od dzieciństwa borykam się z problemem niedosłuchu i chciałabym, aby ta dziewczynka miała dobry start w życiu.

Aniela jest niestety ciężkim przypadkiem dla medycyny. Skumulowały się u niej dwa problemy – z prawidłową mową (po rozszczepie podniebienia) i słuchem (obustronny niedosłuch). Trzeba działać dwutorowo, korzystając z pomocy różnych logopedów – takich, którzy skupiają się na mowie i takich, którzy skupiają się na słuchu. „Tata”. 3 lata Rodzice czekali na jej pierwsze słowo… Niestety, Anielkę wciąż trudno zrozumieć. Ma bardzo słabą artykulację… Anielka bardzo lubi śpiewać, ale ma problemy z prawidłowym odtworzeniem tekstu. Często zastępuje jedne słowa drugimi, które podobnie brzmią. Jest jednak pogodnym, bardzo towarzyskim dzieckiem.

Mam wielką nadzieję, że pokażecie swoje dobre serduszka!