Przekaż darowiznę

Kłopoty ze zdrowiem rozpoczęły się u Pana Czesława w 2004 roku, gdy przeszedł udar. Po intensywnej rehabilitacji wrócił do ograniczonej sprawności. Prawa strona ciała pozostała słabsza, jednak to nie przeszkadzało mu w samodzielnym wykonywaniu czynności. Kosztowało go to wiele wysiłku, jednak liczyło się to, że się nie poddaje.

Niestety początkiem 2023 roku Pan Czesław nagle zasłabł i przewrócił się uderzając się w głowę, co spowodowało powstanie krwiaka. Natychmiast zostało wezwane pogotowie, które udzieliło szybkiej pomocy. W szpitalu krwiak podtwardówkowy zaczął się powiększać. Zdecydowano o kraniektomii czołowo-ciemieniowo-skroniowej i kilka dni spędził w śpiączce farmakologicznej podłączony do respiratora. Zrozpaczeni bliscy z niecierpliwością czekali na  informację. Dlatego, gdy tylko okazało się, że zaczął samodzielnie oddychać i powoli zaczął dochodził do siebie w szpitalu. Po ponad miesięcznym pobycie w szpitalu przyszedł jednak czas na ponowną naukę podstawowych czynności dnia codziennego.

Niestety osoby z rurkami tracheostomijnymi są bardzo niechętnie przyjmowane przez ośrodki rehabilitacyjne NFZ, dlatego bliscy zdecydowali o 30-dniowym turnusie rehabilitacyjnym w prywatnym ośrodku PCRF Votum w Krakowie, który opłacili z własnych środków. Jednak ze względu na obecny stan zdrowia na pewno konieczna będzie dalsza bardzo kosztowna rehabilitacja, dlatego uprzejmie prosimy o wsparcie finansowe, tak by pomóc przywrócić mu sprawność.