Przekaż darowiznę
1) Dane osobowe darczyńców będą przetwarzane przez Fundację VOTUM zgodnie z Polityką prywatności oraz Zasadami dokonywania darowizn.
2) Zasady przetwarzania danych osobowych darczyńców przez PayU S.A. są określone w Zasadach płatności PayU, do których link udostępniony jest etapie wyboru sposobu dokonania płatności.

Nazywam się Maksym Mavdiuk i urodziłem się z Kazachstanie. Przed wypadkiem, do którego doszło 19.12.2021 miałem dość szczęśliwe i pełne życie, może nie byłem bogaty, ale byłem zadowolony z tego, co miałem. W 2020 urodził mi się syn. Musiałem pojechać do Polski w poszukiwaniu lepszego zarobku. W Ukrainie nie miałem możliwości zarabiać, żeby utrzymywać rodzinę.

Ten wypadek w jedną sekundę całkowicie zmienił moje życie. Dziś jestem osobą niepełnosprawną, poruszam się na wózku inwalidzkim, mam amputowaną nogę powyżej kolana. Mieszkam z kolegami, z którymi pracowałem, oni mnie wspierają, robią mi zakupy pożyczają pieniądze, żebym mógł pokryć koszty mieszkania.

Gdy przez ostatnie 2,5 roku pracowałem w Polsce na budowie, zarobionych pieniędzy wystarczało mi, by często jeździć w Ukrainę do dzieciaków. Prowadziłem aktywny tryb życia, uprawiałem sport (kalistenikę), potrafiłem podciągać się na drążku 10 podejść po 20 powtórzeń, uwielbiałem biegać. Uważam, że to były szczęśliwe czasy i byłem spełniony.

Teraz jest inaczej. Nie jestem już w stanie dawać moim bliskim takiego wsparcia, jakiego potrzebują. Nie jestem w stanie nawet utrzymać sam siebie. Nie mogę ich odwiedzać, ponieważ ani materialnie, ani fizycznie nie jestem w stanie… Cały mój dobrobyt zależał od mojego zdrowia fizycznego, ponieważ pracowałem na budowie.

Jestem skazany na samotność i bardzo źle się z tym czuję. Pozostałem sam ze sobą, bez środków na życie, bez możliwości zarabiania, bez bliskich, przykuty do wózka inwalidzkiego.

Wiem, że muszę się rehabilitować i starać się odzyskać sprawność, wiem, że wszystko jest możliwe, że jestem jeszcze młody i wiele przede mną. Ale jak w to wierzyć, gdy nie mam ani grosza… Jeśli zechcecie mi pomóc zebrać pieniądze na protezę i rehabilitację, będę w stanie się podnieść i ruszyć do przodu. Bardzo Was o tę szansę proszę.